کتاب روز♦ کتاب
ياد بعضي نفرات (بخش دوم)
نويسنده: سيمين بهبهاني
824ص، تهران: انتشارات نگاه، 1388، چاپ اول
اين كتاب، ادامه كتاب «ياد بعضي نفرات» است كه بخش نخست آن، در سال 1378(1999 ميلادي) منتشر شد. در پيشگفتار خانم «سيمين بهبهاني» بر بخش دوم «ياد بعضي نفرات» مي خوانيم:[ آن چه نوشته ام، نه تنها «بررسي» و «نقد»، بل ياد گزاره اي است از سر صداقت و مهر... بيشترينه نوشته هايم، در اين مجموعه، حاصل دقت در آثار و احوال ياران و عزيزان و شناخت رفتار و گفتار ايشان بوده و به خاطره همنشيني با آنان در آميخته، و كمتر فصلي است كه از اين گونه حال و حكايت بي بهره مانده باشد.]
برگ هايي از داستان موسيقي ايراني
نويسنده: حسن رضا رفيعي
592ص، تهران: انتشارات سوره مهر، 1387، چاپ اول
در زمينه موسيقي ايراني، كتابي كه جامع معلومات مختلف باشد، نادر است. در كتاب حاضر، نويسنده سعي كرده است مطالب مربوط به موسيقي ايران را در چهارچوبي كه براي عموم علاقمندان قابل فهم باشد، بيان كند. در اين راه، همواره اطلاعات گسترده با ذكر منابع، ارائه شده است. از ويژگي هاي مهم اين كتاب آن است كه مؤلف تلاش كرده است ضمن تبيين و تحليل سير تاريخي موضوعات مربوط به موسيقي ايراني، ناآگاهي موجود نسبت به اين موسيقي را بر طرف سازد و نگاه مخاطبان را نسبت به تشخيص صحيح موضوع هدايت كند. بحث مربوط به تقسيم بندي دستگاهي در موسيقي ايراني و بررسي مسير تاريخي آن، از مباحث ارزشمند كتاب است. عناوين فصل هاي ده گانه كتاب عبارتنداز: «موسيقي و اركان آن»، «انواع موسيقي»، «تاثير موسيقي»، «چگونگي پيدايش موسيقي»، «باربد: پدر موسيقي ايران»، «تاثير موسيقي ايراني بر موسيقي جهان»، «وضعيت كنوني موسيقي ايراني»، «موسيقي عربي جلوه اي ديگر از موسيقي ايراني»، «ارتباط موسيقي قرآني با موسيقي ايراني» و «حريم حرمت موسيقي».
دو رساله درباره سهراب سپهري
نويسنده: كاميار عابدي
150ص، تهران: نشر بازتاب نگار، 1387، چاپ اول
اين كتاب شامل دو رساله با عنوان هاي «سهراب سپهري و ژاپن» و «سهراب سپهري و ك. تينا» است. اين دو رساله، بخش هايي ناشناخته يا دست كم، كم تر شناخته شده از زندگي و آثار اين شاعر و نقاش فقيد را، براي علاقمندانش بازگو مي كند. رساله نخست كه مفصل تر است، به رابطه و پيوند «سپهري» با ژاپن و فرهنگ و هنر آن مي پردازد و تاثير اين رابطه را در آثار «سپهري» بررسي مي كند. در رساله دوم، يادداشت هاي نويسنده اي به نام «كاظم تينا تهراني» درباره دوستش «سهراب سپهري»، تدوين شده است. اما پيش از آن، خواننده از زندگي و آثار «ك. تينا» و پيوندهاي فكري اش با«سپهري» هم آگاهي خواهد يافت. انديشه ها آراء وي نيز، بي ترديد، براي علاقمندان به آثار «سپهري»، خواندني خواهد بود.
متن كامل خاطرات مهدي حائري يزدي
ويراستار: حبيب لاجوردي
135ص، تهران: انتشارات صفحه سفيد، 1387، چاپ اول
اين كتاب كه در چارچوب «طرح تاريخ شفاهي ايران»، وابسته به «مركز مطالعات خاورميانه» در دانشگاه هاروارد منتشر شده، متن كامل خاطرات «مهدي حائري يزدي»، فقيه و استاد فلسفه اسلامي در دانشگاه هاي هاروارد و تورنتو، و فرزند مؤسس حوزه علميه قم، آيت الله «عبدالكريم حائري يزدي» است. خاطرات اين فقيه و استاد برجسته، از جنبه هاي گوناگون خواندني و ارزشمند است. «مهدي حائري يزدي» همواره مناسبات نزديكي با آيت الله «بروجردي» داشت و در خاطرات خود اطلاعات جالبي از خصوصيات شخصي آيت الله «بروجردي»، تشكيلات اداري او در قم، مناسبات او با دولت مركزي و تفاوت ديدگاه سياسيش با آيت الله «خميني» به خوانندگان مي دهد. از سوي ديگر خانواده هاي «حائري يزدي» و«خميني» از ديرباز با يكديگر مناسبت نزديك داشتند. آيت الله «خميني» از شاگردان «عبدالكريم حائري يزدي» بود. «مصطفي»، پسر ارشد آيت الله «خميني»، با «معصومه خانم»، برادر زاده «مهدي حائري يزدي»، ازدواج كرده بود. علاوه بر آن، «مهدي حائري يزدي»، خود از شاگردان آيت الله «خميني» بود. از اين رو در خاطرات او، نكات بسيار جالب و خواندني درباره روحانيت ايران در دوران پهلوي دوم به چشم مي خورد.
انقلاب اسلامي و وضع كنوني عالم
نويسنده: رضا داوري اردكاني
325ص، تهران: انتشارات مهر نيوشا، 1387، چاپ اول
اين كتاب، از نخستين نوشته هايي است كه نويسنده در آن به بررسي پديدار شناسانه انقلاب اسلامي ايران پرداخته است. به عقيده «رضا داوري» كه در دهه هاي اخير، از منتقدين صاحب نام مدرنيته و غرب گرايي در ايران به شمار مي رود، انقلاب حقيقي، انقلابي است كه بشر را به فطرت اصلي خود باز مي گرداند. از اين رو، او معتقد است كه انقلاب در غرب پايان يافته است و انقلاب آينده عالم، منشاء غربي ندارد. «داوري» در كتاب حاضر، به نسبت انقلاب اسلامي با غرب مي پردازد. اين كتاب نخستين بار در سال 1361 در تيراژي معدود منتشر شد و در همان سال ها بحث هاي بسياري را بر انگيخت. از جمله آن كه، گروه ها و افرادي، مطالب و مباحث مطرح شده در كتاب را، توجيه خشونت و استبداد شمردند و فكر و نظر نويسنده اش را فاشيسم و نازيسم دانستند. در حقيقت كتاب حاضر، انديشه و نظريات يكي از منتقدين جدي غرب و تمدن غربي در ايران را، در سال هاي نخست انقلاب اسلامي به تصوير مي كشد.
ريشه هاي فرهنگي ارتباط در ايران
نويسنده: مهدي محسنيان راد
165ص، تهران: نشر چاپار، 1387، چاپ اول
كتاب حاضر بر اساس پاسخ هاي به دست آمده به دو سوال اصلي زير تدوين شده است: 1- هنجارهاي ارتباطي در ضرب المثل ها و اشعار ايراني چيست؟ 2- مجموعه توصيف ها از وضعيت ارتباطات در طول تاريخ ايران و هنجارهاي ارتباطي آن، چه جايگاهي در هر يك از چهار انگاره ارتباطي مدل «كي. اي. روزنگرن» دارد؟ در پاسخ به اين دو سوال، ديده مي شود كه سهم قابل توجهي از هنجارهاي ارتباطي هزار ساله ايران را، «توصيه به سكوت» تشكيل داده و ارتباط عمودي ميان فرا دستان (سلاطين و مقامات) و فرو دستان (مردم و رعايا)، كاملا مشروعيت داشته است. ضمن آن كه فضاي ناامن ناشي از دوره هاي متناوب نابساماني – بساماني و عوامل ديگري كه در متن كتاب به آن ها اشاره شده، پديده «ظاهر» و «باطن» را به وجود آورده كه نتيجه آن، تركيب سه قطبي خاصي است كه محور اكثر هنجارهاي ارتباطي امروز ما شده است.
اولين نمايشگاه سالانه فروش آثار هنرمندان مجسمه ساز ايران (مصور، رنگي)
94ص، تهران: موسسه چاپ و نشر نظر، 1387، چاپ اول
نخستين نمايشگاه سالانه فروش آثار هنرمندان مجسمه ساز ايران، با هدف رونق بخشيدن به اقتصاد هنر مجسمه سازي، حضور، تاثير منطقي و معرفي مطلوب آثار هنرمندان و علاقمندان به خريد آثار هنري، در ارديبهشت 1387 در تهران برگزار شد. در كتاب حاضر، آثار ارائه شده در اين نمايشگاه معرفي گرديده است. اين آثار، تصويرگر تلاش نسل نوانديش مجسمه ساز معاصر ايران است كه با رويكردي جهاني و تاثير پذيري از غناي فرهنگ ديرينه خود، سبب پيدايش جرياني پرتحرك در مجسمه سازي ايران شده اند. در ميان آثار اين مجسمه سازان با نمونه هايي روبرو هستيم كه با تمركز در پنهان ترين لايه هاي فرهنگ بومي، عميق ترين تفكرات روشن بين بشري را با رويكردي امروزي، جلوه گر ساخته اند.
زنان در عرصه عمومي (عوامل، موانع و راهبردهاي مشاركت مدني زنان ايراني)
نويسنده: محمد عبداللهي
176ص، تهران: انتشارات جامعه شناسان، 1387، چاپ اول
موضوع اصلي مورد توجه در اين پژوهش، مشاركت مدني زنان در ايران است. منظور از مشاركت مدني در اينجا، همكاري زنان ايراني با نهادهاي مدني غير وابسته به دولت (NGOs) و يا عضويت آنان در اين گونه نهادهاست. مشاركت مدني زنان، نوعي كردار يا كنش عقلاني است كه از يك سو معلول مجموعه به هم پيوسته اي از شرايط و عوامل جمعي و فردي در سطوح گوناگون، و از سوي ديگر، خود پديدآورنده و حيات بخش نهادهاي مدني و عامل اصلي توسعه كشور است. در پژوهش حاضر، نويسنده تلاش كرده است با بررسي علمي كميت و كيفيت فعاليت مدني زنان در جامعه كنوني ايران، موقعيت آنها در جامعه و در فرآيند توسعه كشور را نشان دهد و مسير آنان در مقابله صحيح و خردمندانه با تبعيض ها و نابرابري هاي جنسيتي را مشخص كند.
ديپلماسي نامه: نامه هاي رئيس جمهوري اسلامي ايران
51ص، تهران: نشر جمهور ايران، 1387، چاپ اول
اين كتاب مجموعه اي از نامه هاي «محمود احمدي نژاد» به سران كشورها، مردم آمريكا، پاپ و «باراك اوباما» است. اين نامه ها به مناسبت هاي گوناگون نوشته شده است. نامه هاي گردآوري شده در اين مجموعه عبارتنداز: «نامه رئيس جمهوري اسلامي ايران به مردم آمريكا»، «نامه رئيس جمهوري اسلامي ايران به جرج دبليو بوش، رئيس جمهور آمريكا»، «نامه رئيس جمهوري اسلامي ايران به آنگلا مركل، صدر اعظم آلمان»، «نامه رئيس جمهوري اسلامي ايران به پاپ بنديكت شانزدهم، رهبر كاتوليك هاي جهان»، «نامه مادر آمريكايي و پاسخ رئيس جمهوري اسلامي ايران» و «نامه رئيس جمهوري اسلامي ايران به باراك اوباما، رئيس جمهور منتخب آمريكا».
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر